FOX Glacier

3 februari 2015 - Fox Glacier, Nieuw-Zeeland

Dinsdag, 3-2-2015

Vandaag is het gletsjerdag!!
 Gisteren een dag vol nattigheid, vandaag houden we het op de gestolde versie......ijs.
Na een korte twijfel, gaan we toch maar met de auto de kant op van de Franz Jozef gletsjer, we zien wel hoe ver we komen. En na 20 minuten te hebben gelopen zien we 'm liggen een enorme blauwe ribbelige vlakte in de verte, de GLETSJER !!! We lopen door een vreemd landschap van brede wilde waterstromen, kiezels en bemoste keien. Enorme rotspartijen en bergen, watervallen, het is groots, imponerend. We komen een dame tegen die het duidelijk moeilijk heeft met de klim, zij loopt met een stok, en misschien daarom nog meer ontroerd door het zien van dit natuurfenomeen.
Je kunt natuurlijk ook de gletsjer van de andere kant gaan bekijken en Ton waagt het er op, An blijft liever met beide benen op de grond.
De helikoptervlucht word een Nederlands onderonsje, nog twee Nederlanders stappen in, er daar gaan we, lijkt wel een achtbaan, de piloot laat gelijk al zijn vliegkunsten zien.
Eerst vliegen we nog over de groen beboste bergen maar algauw is daar de Franz Jozef Glacier, van af de grond is het een machtig gezicht maar van uit de lucht, immens, groot, blauw, ruig.
De piloot vliegt laag over, laat de watervallen zien van smeltend ijswater, en de plek waar de gletsjer "breekt" wanneer deze steil naar beneden stroomt.
Dan vliegen we verder naar de Fox Glacier, ook hier weer een prachtig uitzicht over het ijsoppervlak.
De piloot zoekt kontakt met een wandelgroep op de gletsjer, en vliegt naar hun toe, en als groet maakt hij een rondje rond de groep van 16 mensen.
De piloot verteld dat iedere groep, steeds in kontakt staat met een basis, en dat piloten geregeld de groepen op zoeken ter bevestiging van hun positie.
Het weer kan hier in een paar minuten tijd omslaan, van mooi zonnig tot dichte mist of stormachtige wind.
Na het bezoekje vliegen we langs de gletsjer rand en over de grijze rivier van smeltwater terug.
Vlak voor de landing haalt de piloot nog even een paar capriolen uit, door van links naar rechts te draaien, en laag over het weiland te vliegen, en Daan staan we weer met beide benen op de grond.

An gaat lopend in het subtropischregenwoud rond de Fox glaceer richting de gletsjer en maakt foto' van de overvliegende helikopters met mogelijk Ton als inhoud.
Daarna laat Ton de foto's en filmpjes zien van dit magnifieke gebeuren.

We maken tot slot een wandeling, om Lake Matheson heen, wat bekent is van zijn prachtige foto's met spiegelingen. Om het meer zijn de bergen en dat is natuurlijk een prachtig gezicht wat je dubbel wilt zien. Vandaag met een beetje wind is de reflectie erg apart; eenden met love-handles ;-)
Het is allemaal prachtig aangelegd met om de km een uitzichtpunt, zodat zelfs Ton met zijn zere voeten om het hele meer wil wandelen. Bij terugkomst zien we een leuk restaurantje om wat te gaan eten. Helaas heeft dit restaurant vorig jaar een prijs gewonnen zodat je nu 2 x zoveel betaald voor 2x zo weinig eten, dat word 'm niet.
He Jan dat doet me denken aan die tent in Scheveningen, haha.
We zitten nu op een camping en daar hebben ze altijd een grote keuken en huiskamer waar je lekker warm kunt zitten. 'S avonds koelt het af. De bewolking is iets minder geworden en ineens zien we de besneeuwde top van mount Cook uit de wolken omreizen. Wauw! En we zijn niet de enigen overal komen mensen uit hun tent/camper om dit te fotograferen.

1. De Iljaatjes:
    4 februari 2015
    Hoi Anneke en Ton,
    Wauw, wat een ervaring, prachtige foto's. Waanzinnig om dit mee te mogen maken.
    Geniet er maar van.
    Groetjes, Peet&Yvon
  2. Jan en lisette:
    4 februari 2015
    Alleen die tent in scheveningen heeft dus echt geen prijs gewonnen met dat voer van hem.